Tuesday, March 30, 2021

How to teach good nutrition to children [ENG/ESP]

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Teaching about good nutrition is necessary given the high mortality rates of cardiovascular diseases, many of which have her basis on hypertension. On the other hand, the increase in obesity and metabolic syndrome in children and adolescents leads to the urgent intervention by nutrition specialists to propose actions through educational programs to form healthy eating habits in this population, not only because they are our generation of relief but also because children are drivers of changes in intra-family habits. ___

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[Pixabay image edited with CANVA](https://pixabay.com/es/photos/fresas-cultivo-ecol%C3%B3gico-comida-3233492/)
____ One of the strategies to be used at school to educate about good nutrition is the "School Garden",an activity that works objectives based on crosscutting occupying several areas of social interest such as awakening in children the responsibility to take care of our environment, where plants play a vital role, as well as appreciating plants as providers of food substances necessary for man to be healthy. In the following sequence of images, I want to show you the development of the "School Garden" project in an educational institution.

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At the end of the school period, we were able to measure the impact of the "School Garden" on eating habits through individual consumption surveys conducted to students and their representatives, presenting the following conclusions:
- Working as a team to plant and cultivate some vegetable species turned out to be satisfactory since it helped that the children to know which parts of the plant corresponded to the food they consumed, understanding that paprika was the fruit, lettuce leaves, and potatoes part of the root of these.
- The collaborative work of caring for and watering the "School Garden" regularly led them to develop a sense of responsibility and companionship to the point of increasing their collaboration at home for the simple preparation of some preparations such as vegetable salads and fruit juices.
- A significant percentage of children began to incorporate new foods into their diets, many of which were rejected initially by them, such as carrots, onions, and some legumes.
- The students' representatives modified their purchasing and food consumption patterns towards acquiring more fruit instead of processed juices and snacks for snacks.
We hope to continue with activities of this type that promote healthy eating in the population, as it will be a milestone to prevent diseases, especially in children and adolescents.
Thank you for reading my publication. If you want to leave me your comment, I will be glad to answer that. See you in a future publication! All photos are the property of the author.
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La enseñanza sobre la buena alimentación es una necesidad frente a la altas tasas de mortalidad de enfermedades cardiovasculares donde muchas de ellas tienen como base la hipertensión. Por otra parte el aumento de la obesidad y el síndrome metabólico en niños y adolescentes lleva a la urgente intervención por parte de los especialistas en nutrición para platear acciones a través de los programas educativos para formar en esta población hábitos saludables de alimentación, no solo por ser nuestra generación de relevo también porque los niños son propulsores de cambios en los hábitos intrafamiliares.

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[Imagen de Pixabay editada con CANVA](https://pixabay.com/es/photos/fresas-cultivo-ecol%C3%B3gico-comida-3233492/)
Una de las estrategias que se pueden utilizar en la escuela para educar sobre buena alimentación es el "Huerto Escolar", una actividad que trabaja objetivos basados en la transversalidad ocupando varias áreas de interés social como despertar en los niños la responsabilidad de cuidar nuestro medio ambiente, donde las plantas cumplen una función vital, así como apreciar a las plantas como proveedoras de sustancias alimenticias necesarias para que el hombre sea saludable. A continuación les muestro una secuencia de imágenes donde se evidencia el desarrollo del "Huerto Escolar" en una institución Educativa.

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Al finalizar el año escolar pudimos medir el impacto del "Huerto Escolar" sobre los hábitos de alimentación a través de encuestas de consumo individual realizadas a los estudiantes y a sus representantes presentando las siguientes conclusiones:
- Trabajar en equipo para sembrar y cultivar algunas especies vegetales resultó ser satisfactorio ya que permitió conocer a los niños qué partes de la planta correspondían a los alimentos que consumían, entendiendo que el pimentón era el fruto, la lechuga las hojas y las papas parte de la raíz de éstas.
- El trabajo colaborativo de cuidar y regar de forma regular el "Huerto Escolar" los llevó a desarrollar el sentido de responsabilidad y compañerismo hasta el punto de aumentar su colaboración en el hogar para la elaboración sencilla de algunas preparaciones como ensaladas de vegetales y jugos de fruta.
- Un porcentaje importante de niños gracias al "Huerto Escolar" empezaron a incorporar alimentos nuevos en su alimentación muchos de los cuales eran rechazados en un inicio por ellos como la zanahoria, cebolla y algunas legumbres.
- Los representantes de los estudiantes modificaron sus patrones de compra y consumo de alimentos hacia la adquisición de más fruta en lugar de jugos procesados y snacks para realizar las meriendas.
Esperamos poder continuar con actividades de este tipo que promocionen en la población la alimentación saludable pues será un hito para prevenir enfermedades en especial en la población infantil y adolescente.
Gracias por leer mi publicación, si deseas dejarme tu comentario con gusto lo estaré respondiendo. ¡Nos vemos en una próxima publicación! Todas las fotos son propiedad de la autora.
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Originally posted here: https://hive.blog/hive-199420/@chaodietas/how-to-teach-good-nutrition-to-children-engesp

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