https://cdn.steemitimages.com/DQmcTBTVGuWuByArcfowbk4Fz6Jvc4jYxwASAkNiBzXdkXV/SVCOR121-1_medium.jpg
Lets debunk diet myths about corn and popcorn! *( Polish) W tym poscie chcialam obalic mit o kukurydzy i popcornie!
Photo credit: https://www.edenbrothers.com 1.Is sweetcorn unhealthy? No! Its a vegetable that contains some nutrients : ✅fiber ✅protein,carbs and little fat ✅vitamin C, ✅Thiamin which helps to produce energy for the heart, muscles and nervous system ✅Riboflavin ✅Niacin which helps with normal functioning of the nerves, skin and digestive system ✅Pantothenic acid which helps the body convert food to energy ✅Magnesium and phosphorus. ✅Folic acid which works along with vitamin B12 and vitamin C to help the body use protein, and it is involved in the production of red blood cells and DNA. Folic acid is also involved in normal tissue growth, which is why getting enough folic acid before and during pregnancy helps prevent certain birth defects. Also, corn contains antioxidants: Ferulic acid-which contains higher amounts of it than other cereals, such as wheat, oats, and rice. Lutein; Which is found in our eye. Zeaxanthin,Anthocyanins and Phytic acid.
Photo credit: https://www.carousell.ph * Polish translation Czy kukurydza cukrowa jest niezdrowa? Nie! To warzywo, które zawiera pewne składniki odżywcze, takie jak: - Blonnink -Białko, węglowodany i troche tłuszczu -Witamina C, -Thiamin, który pomaga produkować energię dla serca, mięśni i układu nerwowego -Riboflawina -Niacin, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu nerwów, skóry i układu pokarmowego -Kwas pantotenowy, który pomaga organizmowi przekształcać pokarm w energię - Magnez i fosfor. -Kwas foliowy, który wspolpracuje z witaminą B12 i witaminą C, aby pomóc organizmowi w wykorzystaniu białka, i bierze udział w produkcji czerwonych krwinek i DNA. Kwas foliowy bierze również udział w prawidłowym wzroście tkanek, dlatego uzyskanie wystarczającej ilości kwasu foliowego przed i w trakcie ciąży pomaga zapobiec niektórym wadom wrodzonym. Ponadto kukurydza zawiera przeciwutleniacze: Kwas ferulowy - który zawiera większe ilości niż inne zboża, takie jak pszenica, owies i ryż. Luteina; Która znajduje się w naszym oku. Zeaksantyna, antocyjany i kwas fitynowy Now lets take a look at popcorn:
Photo credit : https://fineartstheatreplace.com Popcorn is rich in minerals, whereas sweet corn is higher in many vitamins.The dry seeds that are used for popcorn are classified as whole grains Popcorn contains: ✅Manganese: An essential trace element, found in high amounts in whole grains, legumes, fruits and vegetables. ✅Phosphorus: Phosphorus is a mineral that plays an important role in the growth and maintenance of body tissues. ✅Magnesium: Poor magnesium status may increase the risk of many chronic diseases, such as heart disease. ✅Zinc: A trace element that has many essential functions in the body. *Polish Teraz spójrzmy na popcorn: Popcorn jest bogaty w minerały, podczas gdy słodka kukurydza ma więcej witamin. Suche nasiona używane do popcornu są klasyfikowane jako pełne ziarna. Popcorn zawiera: ✅Mangan: niezbędny pierwiastek śladowy, występujący w dużych ilościach w pełnych ziarnach, roślinach strączkowych, owocach i warzywach. ✅Fosfor: Jest minerałem, który odgrywa ważną rolę we wzroście i utrzymaniu tkanek ciała. Magnez: Zły stan magnezu może zwiększać ryzyko wielu chorób przewlekłych, takich jak choroby serca. Cynk: pierwiastek śladowy, który ma wiele istotnych funkcji w organizmie. So why some people think corn is not good for us? Let’s take a look at this👇 * Dlaczego więc niektórzy ludzie uważają, że kukurydza nie jest dla nas dobra? Spójrzmy na to👇 1.Corn is a starchy vegetable but it doesn't mean is unhealthy. Despite the sugar content of sweet corn, it is not a high-glycemic food, ranking low or medium on the glycemic index. The glycemic index is a measure of how quickly carbs are digested. Foods that rank high on this index may cause an unhealthy spike in blood sugar. However, corn is also high in fiber which can help balance our blood sugar levels! *1. Ziarno kukurydzy jest rośliną skrobiową, ale to nie znaczy, że jest niezdrowe. Pomimo zawartości cukru w kukurydzy cukrowej nie jest to pokarm o wysokim indeksie glikemicznym. Indeks glikemiczny jest miarą szybkości trawienia węglowodanów. Żywność, która zajmuje wysokie miejsce w tym indeksie, może powodować niezdrowy wzrost poziomu cukru we krwi. Jednak kukurydza jest również bogata w błonnik, co może pomóc w zrównoważeniu naszego poziomu cukru we krwi! 2.Corn crops are GMO (genetically modified organisms). This topic is wildly debated in nutrition. I have found one stydy showing that In fact, 90% of the crop grown in the US in 2016 was genetically modified! GM crops are not being grown in the UK, apart from a few small batches at research centres. Corn crops are modified to increase yield and improve resistance to insects, disease or chemicals used to kill pests. Reference:http://isaaa.org/…/p…/briefs/52/executivesummary/default.asp Studies are very conflicting on GMO in corn as some will proof is safe👍 some will proof is not safe 😳suggesting that modified crops may pose health risks to humans and few more will say its actually healthier than other! More research is needed! If you’re concerned about eating genetically modified crops, look for products that have a “non-GMO” label. More about this here: https://blog.oup.com/2016/…/dangers-glyphosate-weed-killers/ *2. Uprawa kukurydzy GMO (organizmy zmodyfikowane genetycznie). Ten temat jest szeroko dyskutowany w żywieniu. Niektore badania potwierdzaje, że w rzeczywistości 90% upraw uprawianych w USA w 2016 r. Zostało zmodyfikowanych genetycznie! cale szczescie Uprawy GMO nie są uprawiane w Wielkiej Brytanii, z wyjątkiem kilku małych partii w ośrodkach badawczych. Uprawy kukurydzy są modyfikowane w celu zwiększenia wydajności i poprawy odporności na owady, choroby lub środki chemiczne stosowane do zabijania szkodników. Zrodlo: http: //isaaa.org/…/p…/briefs/52/executivesummary/default.asp Badania są bardzo sprzeczne w odniesieniu do GMO w kukurydzy, ponieważ niektórzy udowodnią, że jest to bezpieczne niektórzy będą dowodzić, że nie jest bezbieczne :-) Poprostu Potrzebujemy więcej badań! Jeśli obawiasz się jedzenia genetycznie zmodyfikowanych roślin, poszukaj produktów, które mają etykietę „bez GMO”. Więcej na ten temat tutaj: https://blog.oup.com/2016/…/dangers-glyphosate-weed-killers/ 3.Corn Can't be digested by our body.This is only half true! Each kernel has a protective coating. Our body lacks the digestive enzymes needed to break this coating down. However, the pulpy starch-rich contents are more easily digested. That means that some of the corn pieces seen in stools are only empty shells! some people with Crohn's disease will experience some problems digesting the sweetcorn due to the high fiber content in corn. They may experience uncomfortable symptoms, from cramps to diarrhea. Like most vegetables, raw corn is harder to digest than well-cooked corn. Soaking and cooking softens the kernels and begins the process of breaking down the chemicals contained within. Chewing corn for longer can also help the digestive system break down cellulose walls to access more of the nutrients. *3. Kukurydza nie jest trawiona przez nasze ciało. To zdanie to tylko połowa prawdy! Każde ziarno ma ochronną powloke. Nasze ciało nie ma enzymów trawiennych potrzebnych do rozbicia tej powłoki. Jednak papkowata zawartość bogata w skrobię jest łatwiej trawiona. Oznacza to, że niektóre kawałki kukurydzy widoczne w stolcu to tylko puste skorupy! u niektórych osób z chorobą Crohna występują problemy z trawieniem kukurydzy cukrowej ze względu na wysoką zawartość błonnika w kukurydzy. Mogą odczuwać nieprzyjemne objawy, od skurczów do biegunki. Podobnie jak większość warzyw, surowa kukurydza jest trudniejsza do strawienia niż dobrze ugotowana kukurydza. Moczenie i gotowanie zmiękcza kukurydze i rozpoczyna proces rozbijania zawartych w niej substancji chemicznych. Żucie kukurydzy na dłużej może również pomóc układowi trawiennemu w rozbiciu ścian celulozy, aby uzyskać dostęp do większej ilości składników odżywczych. 4.Corn contains anti nutrient called phytic acid, a plant compound that may reduce the absorption of minerals, such as iron and zinc. The story is a bit more complicated than that because phytic acid also has a number of health benefits!( I will explain this in detail another day) All edible seeds, grains, legumes and nuts contain it in varying quantities. Phytic acid reduces mineral absorption during the meal but doesn't have any effect on subsequent meals. That means if you eating healthy through the rest of the day ( meat, fish, dairy, other veg,fruit etc) that should not be a concern to you at all! This could be only concerning in developing countries where the main food source is grains or legumes. Avoiding all foods that contain phytic acid is a bad idea because many of them are healthy and nutritious. *4. Kukurydza zawiera skladnik antyodzywczy, zwany kwasem fitynowym, związek roślinny, który może zmniejszać wchłanianie minerałów, takich jak żelazo i cynk. Tutaj historia jest nieco bardziej skomplikowana, ponieważ kwas fitynowy ma również wiele korzyści zdrowotnych! (Wyjaśnię to szczegółowo w innym poscie ;-) Wszystkie jadalne nasiona, ziarna, rośliny strączkowe i orzechy zawierają go w różnych ilościach. Kwas fitynowy zmniejsza wchłanianie minerałów podczas posiłku, ale nie ma żadnego wpływu na kolejne posiłki. Oznacza to, że jeśli jesz zdrowo przez resztę dnia (mięso, ryby, nabiał, inne warzywa, owoce itp.)Kwas fitynowy nie powinien być dla ciebie problemem! Może to dotyczyć tylko krajów rozwijających się, w których głównym źródłem żywności są zboża lub rośliny strączkowe. Unikanie wszystkich pokarmów zawierających kwas fitynowy to zły pomysł, ponieważ wiele z nich jest zdrowych i odżywczych. 5.Some people think that sweetcorn is toxic! This actually only happens when food gets contaminated by fungi. Cereal grains and legumes are susceptible to that. Fungi is producing Mycotoxins and main 3 are: fumonisins, aflatoxins, and trichothecenes. There is a study confirming that high consumpion of CONTAMINATED I repeat CONTAMINATED 🤓corn can lead to many health problems, even death. In 2004 in Kenya 125 people died from contaminated homegrown sweetcorn. They didn't store their corn properly so it got contaminated by one of the mycotoxins (aflatoxin). Reference https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16330360 In most developed countries, food safety authorities monitor the levels of mycotoxins in foods on the market, and all food production and storage is strictly regulated.We don't need to worry about it to much. Popcorn may have bad reputation because is often eaten with sugary drinks and other unhealthy snacks.The healthiest way to enjoy popcorn is to make it yourself at home using the kernels or buy air-popped popcorn as this one shouldn't contain any extra calories from cooking oil or sugar! Be mindful that a large bucket of salted popcorn in cinema can contain between 800- 1,000 calories! Prepare your own at home and take it with you. *5. Niektórzy uważają, że kukurydza cukrowa jest toksyczna! Dzieje się tak tylko wtedy, gdy żywność zostanie skażona przez grzyby. Ziarna zbóż i rośliny strączkowe są na to podatne. Grzyby produkują mikotoksyny, a 3 główne to: fumonizyny, aflatoksyny i trichoteceny. Istnieje badanie potwierdzające, że wysokie spożycie ZANIECZYSZCZONYCH powtarzam ZANIECZYSZCZONYCH kukurydz może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, nawet śmierci! W 2004 roku w Kenii 125 osób zmarło z powodu skażonej kukurydzy w "swojskiej"hodowli. Nie przechowywali właściwie kukurydzy, więc została skażona przez jedną z mikotoksyn (aflatoksyn). Zrodlo: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16330360 W większości krajów rozwiniętych organy ds. Bezpieczeństwa żywności monitorują poziom mikotoksyn w żywności na rynku, a cała produkcja i przechowywanie żywności jest ściśle regulowana, wiec nie musimy się tym martwić. The bottom line is: 👉Whole-grain corn is as healthy as any cereal grain. Look out for non GMO organic products. 👉One bag of popcorn may contain a large proportion of the recommended daily intake of fiber, which is great! 👉Don't be afraid of eating popcorn but be aware of other added ingredients and high calorie foods often bought to eat with popcorn! 👉There is no strong evidence that corn is harmful to health. Do you like eating popcorn? In Poland we like to eat it just with salt, in England sweet. How do you like yours? *Podsumowanie: Kukurydza zbożowa jest tak zdrowa jak każde ziarno zbóż. Zwróć uwagę na produkty ekologiczne inne niż GMO. 👉 Jedna torba popcornu może zawierać dużą część zalecanego dziennego spożycia błonnika, co jest świetne! 👉 Nie bój się jeść popcornu, ale pamiętaj o innych dodanych składnikach i wysokokalorycznych produktach często kupowanych do jedzenia z popcornem! Pamietaj, ze nie ma mocnych dowodów, że kukurydza jest szkodliwa dla zdrowia. Lubicie jesc popcorn? Tutaj w Angli jemy na slodko z cukrem lub o smaku karmelu a wy jak lubicie swoj?
Originally posted here: https://steemit.com/food/@healthandfitness/few-things-to-know-about-corn-and-popcorn-troche-ciekawostek-na-temat-kukurydzy-i-popcornu
No comments:
Post a Comment